Sökes: Flexibel forummjukvara och flinka kodare

megafon

Sedan vi pensionerade det gamla forumet har ledningen funderat på hur vi ska kunna skapa ett forum som fyller partiets behov av att ha en central diskussionsplattform, utan att bli en trist upprepning av det gamla forumet.

Nils Agnesson, som jobbade med det gamla forumet, fick i uppdrag att konkretisera ner sina egna och andras tankar om vad ett nytt forum skulle behöva. Dessa tankar har nu kokat ner till en grundläggande kravspec för det nya forumet och nu vill vi ha hjälp att förverkliga det hela.

Vi har lagt speciell vikt vid några olika saker. Vi vill ha öppen och fri källkod. Vi vill skapa bättre möjligheter för alla att delta i samtalet. Vi vill skapa bättre möjligheter att få överblick över samtalen. Och sist, men inte minst, det nya forumet måste vara en dynamisk och väl integrerad del av hemsidan. Dvs, inte bara något vi hänger på med en länk, utan något som ser till att inlägg på hemsidan kan diskuteras sömlöst på hemsidan och i forumet.

Eftersom vi vet att det finns många kreativa och duktiga pirater runt om i landet, så lägger vi nu ut kravspecen här på hemsidan. Genom detta hoppas vi att ni hjälp att hitta lämplig mjukvara att utgå från och intresserade kodare som kan tweaka den åt oss. Vår förhoppning är att vi genom detta kommer att få ett nytt och bra partiforum att hänga tillsammans i.

Kravspecen är de funktioner som vi skulle vilja se från början, en önskelista. Den ska inte ses som ett hinder för vidareutveckling. Tvärt om. En viktig feature är just kontinuerlig vidareutveckling.

Kravspec för partiets nya forum:

1. Allmänt

 • 1.1 En forumansvarig med en grupp utvecklare och en grupp moderatorer under sig.
 • 1.2 Aktiv moderering, med ett bra och tydligt regelverk i botten.

2. Mjukvara

 • 2.1 Öppen källkod
 • 2.2 Fri källkod
 • 2.3 Inte vara vbulletin för att markera att detta är en ny diskussionsplats i partiet.
 • 2.4 Löpande utveckling utav programvaran. Nya funktioner måste kontinuerligt kunna läggas till.
 • 2.5 Utvecklingshjälp, tex genom att koden ligger öppen via GitHub.

3. Integrering

 • 3.1 Inlägg från de bloggar som tillsammans utgör hemsidan måste hamna som egna trådar automatiskt. Detta för att det ska räcka med att hänga på ett ställe för att få all information som behövs.
 • 3.2 Kommentarsfältet från hemsida ska innehålla samma inlägg. Dvs, postar man på hemsidan dyker det upp i forumet också och tvärt om.
 • 3.3 Kopiering av inlägg från Facebook och Google+ (om teknikst möjligt.)
 • 3.4 Kopiera mailutskick från https://pirateweb.net/Pages/v4/Communications/MailArchive.aspx
 • 3.5 Single sign in, det måste vara enkelt att logga in. Gärna med pirateweb-login.

4. Funktioner

 • 4.1 Poängsystem för att kunna lyfta upp bra inlägg/kommentarer.
 • 4.2 Möjlighet att tumma upp användare
 • 4.3 Möjlighet att ladda upp filer
 • 4.4 Möjlighet att lista nya trådar och kommentarer sedan senaste besöket, så att man lätt kan se var i en diskussion man senast befann sig.
 • 4.5 Möjlighet att visa om man är partimedlem.
 • 4.6 Hela forumet ska vara öppet för vem som helst att kommentera. Bättre moderering får hantera eventuella problem med trollning.

Tekniska spörsmål, som kan behöva besvaras för att man ska kunna fundera på mjukvara och vidare hjälp med kodning, etc, skickas till ola.nystrom@piratpartiet.se.

Länkar till intressant mjukvara som vi kan jobba vidare med skickas till ledningen@piratpartiet.se, senast den 1 april.

Anna
———————-
Anna Troberg
Partiledare

Kommentarer

Dennis Nilsson skrev

Det är bedrövligt dåligt och uselt att avveckla det gamla forumet.

Det enda som var ”fel” på det tidigare forumet var att några småpåvar till moderatorer inte gillade vissa kommantatörers inlägg?

Piratpartiet skall leva som man lär, det skall vara högt i tak i diskussioner. Ja, jag som debattör och läsare kan tänka själv och ingen behöver tala om för mig vad jag skall läsa och inte läsa, a la censurera debattinlägg.

Annars är man kvickt där som en kopia av (s), (m) och de övriga dussin-partierna.

Vad är det för vits då med Piratpartiet, annat än att bli en karriärsmöjlighet för våra apparatchiks?

Anna Troberg skrev

Hej Dennis!
Då tolkar jag det som om du anmäler dig som frivillig att hjälpa till att bygga det nya forumet. :-)

Egil Möller skrev

Jag är skeptisk till listan under ”integration”. Den biten, speciellt om alla de punkterna måste vara uppfyllda innan vi kan ta det nya forumet i drift, kommer att ta otroligt mycket tid, och kan skjuta hela projektet i sank. Lite beroende på vad kraven faktiskt innebär – t.ex. kan kanske en del lösas med iframes och med RSS.

Det är också dumt att utgå från en för fet requirement-spec i stället för att bygga en bit i taget. Den här spec:en är som tur är mindre än den för det gamla hemsidesprojektet, men är ändå rätt stor.

Här är ett förslag till alternativ arbetsgång, baserad på min erfarenhet med att utveckla fri-programmvaru-baserade lösningar kommersiellt:

Jag föreslår att ni i stället börjar med en utvärdering av existerande fri programmvara (här http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Internet_forum_software är en bra start) och hur coola de är ur er synvinkel. I den jämförelsen bör ni även ta med hur lätt koden är att utöka (modulsystem, väldokumenterad) och integrera (samma språk som wordpress, web-service-api:er).

Därefter tar ni det bästa systemet i bruk, som det är. Utan integration eller ändringar, och börjar bygga en feature i taget, med den viktigaste först. Jag lovar er att ni kommer ha ändrat er vilken den femte viktigaste featuren är när ni implementerat de första fyra…

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>