Så får du din insändare/debattartikel publicerad

imedia

Debattartiklar och insändare är ett jättebra sätt att få partiet och vår politik synlig för många människor. Det är också ett bra sätt att få journalister intresserade av vad vi håller på med.

Men, det räcker inte att skriva en bra text, så här kommer några mycket handfasta tips om hur du får din text publicerad:

1. Skriv en bra text med en tydlig röd linje och utan språkliga fel. Allt du behöver veta för att göra det finns i den här lilla debatt- och insändarskolan. Om du följer råden i debatt- och insändarskolan har du redan sprungit om 95% av din konkurrens.

2. Välj rätt tillfälle. Det är mycket lättare att få in en text om ett aktuellt ämne än om ett ämne som för tillfället är iskallt. Gör inte livet onödigt svårt. I nio fall av tio är det bättre att surfa på fina vågor än att försöka plaska i kanten för att skapa helt nya vågor.

3. Skicka ALLTID in en färdig text. Förr i tiden ringde man och försökte sälja in texter i förväg. Det är i princip aldrig en speciellt framgångsrik väg i dag. Varför ska en debattredaktör sitta och diskutera fram och tillbaka om en text som inte finns när de redan har tio färdiga texter att välja bland på sitt bord?

4. Var snabb. Snabb är INTE: ”Jag skriver i helgen om jag orkar och hinner.” Snabb är att skriva i dag, helst så att man har en text färdig för publicering inom ett par timmar. (Insändare är inte lika akuta som debattartiklar, men det är alltid bra att vara snabb.) Ju snabbare du är, desto större chans att du får in texten. Återigen, om ett ämne är hett, varför skulle en debattredaktör sitta och vänta i tre dagar på att få en text från just dig, när det ligger tio andra färdiga och bara väntar på att få publiceras?

Om du inte minns de här fyra reglerna, så minns den gyllne regeln:

”GÖR DEBATTREDAKTÖRERNAS ARBETE SÅ LÄTT OCH SMIDIGT SOM MÖJLIGT!”

Det är inte rocket science att få in insändare och debattartiklar i tidningar och på debattsajter. Genom att följa dessa enkla punkter kommer du oundvikligen att mångdubbla dina chanser.

Om du vill ha inspiration eller texter att klippa och klistra från, så finns det här, här och här.

Lycka till!

Anna
———————-
Anna Troberg
Partiledare

Kommentarer

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>