Frågor och svar: Frihet

Frihet – vad är det?

Frihet är mycket. Piratpartiets vill att du oavsett om du är gammal eller ung, arg eller glad, homo eller hetero, florist eller programmerare, ska kunna ha ett fritt internet i en fri köttvärld. Du ska kunna leva och vara som du är och vill. Du ska kunna ha de intressen du önskar – så länge du inte skadar någon annan. Och du ska kunna leva dit liv utan övervakning – så länge du inte är misstänkt för ett konkret brott.

Har man rent mjöl i påsen behöver man väl inte vara rädd för övervakning?

Det är inte du som bestämmer om du har rent mjöl i påsen. Det gör den med mest makt. Ju mer makten övervakar, desto lättare är det att tro att de övervakade gör något misstänkt. Dessutom är det lätt att misstolka information. För något år sedan sparkade polisen med dragna vapen in dörren hemma hos en helt oskyldig barnfamilj i Göteborg. Just för att man hade sett mönster som såg misstänkta ut när man övervakat helt oskyldiga människor.

Man måste väl kunna ta fast brottslingar?

Självklart måste man kunna spåra och ta fast brottslingar, men då ska man övervaka dem som är misstänkta, inte oss alla. Det är naturligtvis svårt att avgöra från fall till fall, och naturligtvis kommer några oskyldiga alltid att drabbas. Men det är inget skäl att behandla oss alla som misstänkta, och skapa övervakningssystem som utgår från att vi alla kan vara brottslingar. Ska människor ha förtroende för makten, måste makten visa förtroende för människorna!

Här finns flygbladet i pdf-format (fram- och baksida), och här nedanför finns affischen.

frihet_small

Piratpartiet – För Sverige i Framtiden!