Frågor och svar: Lydig eller kunnig?

Behövs det inte mer ordning i skolan?

Vad skolan behöver är lärare som får elever att upptäcka att det är roligt att lära sig saker genom att hjälpa dem att leta information, dra slutsatser och tänka själva.  Det krävs därför fler lärare, och mer träning i kritiskt tänkande. Det behövs bemannade skolbibliotek och bra internetuppkopplingar. Inte kadaverdiciplin och förbud mot kepsar och mobiler.

Ska elever verkligen få fildela och porrsurfa i skolan?

Precis som lärare inte ska få öppna kuvert och läsa kärleksbrev eller leta genom elevskåpen på jakt efter osedlig litteratur så ska inte skolan få övervaka vad eleverna skickar och tar emot i sina datorer. Om elever ska ha tillit till skolan måste skolan visa förtroende för eleverna, och respektera deras rätt till privatliv.

Kan inte övervakningskameror minska skadegörelsen?

Man ska inte låta teknisk övervakning ersätta mänsklig närvaro. Mer personal i korridorerna är i de allra flesta fall ett bättre sätt att minska skadegörelsen än att sätta upp övervakningskameror. Fler vuxna i lokalerna visar för ”busarna” att man bryr sig om dem. Övervakningskameror att man misstror dem. Vilket ger bäst resultat i längden?

Här finns flygbladet i pdf-format (fram- och baksida), och här nedanför finns affischen.

skola_small

Piratpartiet – För Sverige i Framtiden!