Frågor och svar: Generation gratis

Ni vill bara ha allt gratis!

Nej. Piratpartiet arbetar för saker man aldrig någonsin får gratis: integritet, yttrandefrihet, demokrati, rättssäkerhet och informationsfrihet. Som teknikerna utvecklats går detta inte att kombinera med förbud mot kulturdelning. Och det är bra, eftersom kulturdelning gynnar både kulturskapare och kulturälskare.

Varför är integritet så viktigt, då?

Därför att det bara är du som ska få bestämma vad av din personliga information du vill dela med dig till oss andra, och vad du vill behålla för dig själv. Därför att övervakning är lika kränkande som om någon av dina bekanta skulle stjäla din dagbok, läsa och berätta för dina kompisar och kollegor.Därför att en storebror som alltid kan veta vad du läser för böcker, umgås med för människor och hur du rör dig med tiden skapar en osäkerhet, och till slut kommer att påverka vilka böcker du skaffar, vilka människor du träffar och vart du åker.

Vad har yttrandefrihet med det hela att göra?

Ett fritt internet utan övervakning där man kan uttrycka sig anonymt är viktigt för yttrandefriheten för alla dem vars åsikter, sexuella läggning eller livsstil sticker ut. För dem som vill kunna berätta om sina erfarenheter och sina åsikter utan att riskera att bli trakasserade av andra, som inte accepterar deras åsikter eller livsstil.

Inte är väl rättssäkerheten hotad?

Fortfarande gäller principen inget straff utan dom. Däremot var det länge sedan man på internet övergav den lika självklara principen ”Ingen övervakning utan konkret misstanke om brott”.

Det måste ju gå att stoppa fildelning och ha kvar rätten till ett privatliv, eller hur?

Nej, det går inte. Om man vill stoppa fildelning måste någon någonstans veta precis vad du skickar och tar emot med din dator. Ett datapaket som innehåller en födelsedagshälsning till din farmor, en betalad räkning eller ett mejl till din arbetsgivare ser likadant ut som ett paket som innehåller den senaste filmen med Brad Pitt. För att skilja dem åt måste man öppna dem. När upphovsrättsindustrin ropar efter lagar mot fildelning, så rullar de också ut röda mattan för övervakningssamhället.

Här finns flygbladet i pdf-format (fram- och baksida), och här nedanför finns affischen.

gratis_small

Piratpartiet – För Sverige i Framtiden!