Frågor och svar: Goda vänner delar med sig

Kan man inte samtidigt stoppa fildelning och skydda privatlivet?

Nej. Om man vill stoppa fildelning måste någon någonstans veta precis vad du skickar och tar emot med din dator. Ett datapaket som innehåller en födelsedagshälsning till din farmor, en betalad räkning eller ett mejl till din arbetsgivare ser likadant ut som ett paket som innehåller den senaste filmen med Brad Pitt. För att skilja dem åt måste man öppna dem. När upphovsrättsindustrin ropar efter lagar mot fildelning, så rullar de också ut röda mattan för övervakningssamhället.

Hur ska kulturskapare få betalt?

På samma sätt som de alltid fått betalt: Genom att hitta en tillräckligt stor publik som är intresserad av att betala för deras verk. För att höra artisten live. Köpa ett signerat exemplar av en film eller platta. För att donera en slant då man laddar ner från kulturskaparens hemsida. I dag finns fler och bättre möjligheter än någonsin för kulturskapare att göra sådant. Delad kultur är älskad kultur. Kulturdelning gynnar därför både kulturintresserade, som kan få fler olika kulturupplevelser, och kulturskapare, som får större publik, och fler som är intresserade av att betala för dem.

Varför ska man köpa något man redan sett eller lyssnat på?

Vi vet att de som fildelar mycket samtidigt köper mer film och musik än andra. Är man intresserade av kultur vill man enkelt kunna lyssna och titta genom musik, böcker, film och konst, som man enkelt laddat hem. Men tycker man riktigt mycket om en konstnär vill man ha en originalbild etter ett signerat tryck på väggen. Älskar man en författare vill man ha hennes inbundna, signerade bok i hyllan. Beundrar man en musiker vill man ha hans viktigaste verk i vackra utgåvor i skivhyllan.

Här finns flygbladet i pdf-format (fram- och baksida), och här nedanför finns affischen.

sharecat_small

Piratpartiet – För Sverige i Framtiden!