Frågor och svar: Jag skyddar dina data

Betydligt fler än du tror har tillgång till din personliga information.

Säger mina Googlesökningar och Facebook-gillanden så mycket?

Det vi gör i söktjänster och sociala media kan verka oskyldigt. Men företag som Facebook och Google lagrar allt du gör där, och kan därigenom skapa sig en detaljerad bild av vilka vänner du har, vilka vänner de i sin tur har, vilka kommentarer du gillat, vilka ord och namn du sökt på, och så vidare. Därigenom kan de skapa en detaljerad bild av dig, med till exempel dina intressen, dina politiska åsikter, din sexuella läggning, olika personlighetsdrag och din ekonomi.

Är det så farligt då?

Vi vet att många av företagen redan tvingats lämna ifrån sig mycket av dessa uppgifter till de amerikanska och brittiska säkerhetstjänsterna. Och inget hindrar företagen från att börja sälja informationen till högstbjudande. Till exempel försäkringsbolag, som vill ha information för att sätta dina premier. Till banker, som vill veta hur riskbenägen du är. Eller till odemokratiska länders säkerhetspolis.

Vad vill Piratpartiet göra åt saken?

Vi vill att företag bara ska få lagra och använda dina personuppgifter ifall du gett uttryckligt samtycke om saken. I EU-parlamentet arbetar vi just nu intensivt för att en ny alleuropeisk lag för att skydda personuppgifter ska bli tillräckligt kraftfull, men de flesta andra partier har lagt sig platt inför den amerikanska regeringens och de stora internetföretagens lobbyister, och stödjer ett förslag som ska lämna fältet fritt för företag att både spara och lämna vidare dina personuppgifter.

Här finns flygbladet i pdf-format (fram- och baksida), och här nedanför finns affischen.

data_small

Piratpartiet – För Sverige i Framtiden!