Skriv insändare till din lokaltidning

Sänk-rösträttsåldern1

Piratpartiet behöver synas mer i lokalmedia.

Även om enskilda pirater då och då syns i lokala tidningar, är lokaltidningar fortfarande en stor outnyttjad möjlighet för vårt parti.

Vi behöver fokusera på korta insändare, inte långa debattartiklar. Det är enklare, blir lättare publicerat och får mer genomslag.

Lokaltidningar når tiotusentals läsare.  Antalet människor som läser en lokaltidning är ofta avsevärt högre än tidningens upplaga. Alla dessa potentiella väljare behöver påminnas om att Piratpartiet är ett politiskt alternativ. Paradoxalt nog bryr sig många människor mer om vad som står i lokaltidningen, än i de stora tidningarna.

Insändare väcker större intresse än debattartiklar.  Detta kan förefalla underligt, eftersom debattartiklar är längre och kräver mycket mer ansträngning att skriva. Men om det är något som diskuteras på kafferasten på arbetsplatserna, så är det insändarna snarare än debattartiklarna.

Kortare texter är bättre än långa texter. Det är inte ofta mindre arbete ger bäst utdelning. Men ju kortare en text är, desto fler läsare får den. Och det positiva är förstås att det kräver mycket mindre tid och formuleringsförmåga att skriva en kort text.

Du behöver inte vara skrivarproffs för att skriva en insändare.  Har du någon gång kommenterat på Facebook? I så fall klarar du att skriva en insändare! Ifall du skriver en rättstavad insändare är din text bättre än en stor del av de insändartexter lokaltidningarna får.  Ifall du dessutom håller texten kort och bara för fram ett tydligt ämne, har du sopat banan med 95 % av insändartexterna som sänds till lokaltidningarna.

Det är lätt att få insändare publicerade. Lokaltidningarna letar med ljus och lykta efter texter att publicera på insändarsidorna. Nästan allt som är någorlunda vettigt blir publicerat. Ofta går det enkelt att skicka in insändare via ett webbformulär på tidningarnas hemsida. Glöm inte gratistidningarna!

Vill du se hur otroligt enkelt det är att exponera Piratpartiet för tiotusentals människor? Läs om Gustaf Andersson.

Jag vill tipsa om denna sammanställning över många av landets lokaltidningar. Känner du till någon mer tidning på din ort, skriv i kommentarsfältet nedan så för jag in tidningen i sammanställningen.

Vill du vara med i ett nätverk av pirater som skriver insändare till lokaltidningar? Jag är ansvarig i partiledningen för det lokala mediaarbetet. Men jag behöver din hjälp! Mejla mig och säg att du vill vara med.

Med vänliga hälsningar,
Torbjörn Wester (torbjorn.wester@piratpartiet.se)
Ansvarig för lokalt mediaarbete

PS. Fler tips om vad man kan tänka på när man skriver insändare finns här och här. Men det viktigaste är: Gör det! Den insändare som blev skriven och inskickad är alltid tusen gånger bättre än den ”perfekta” insändaren du funderat på att skriva.

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>